miercuri, 30 iunie 2010

Manifest britanic pentru dezastrul României

Cuvânt înainte

PENTRU MINE, ESENTA POLITICII nu este teoria politică, sunt oamenii şi felul în care vor să-şi trăiască viața.

Oricine a trăit in aceasta ţară in ultimii 5 ani n-a putut să nu vadă cum balanța societății s-a aplecat tot mai mult in favoarea Statului, în defavoarea libertății individuale.

Odată cu amenințarea libertății s-a născut un sentiment de neajutorare, că timpul nostru ca mare națiune a trecut şi că e prea târziu să mai schimbam ceva.

Eu nu accept asta. Cred nu doar că putem, ci trebuie să putem. Acest manifest arată calea.

Cele 5 sarcini

Să însănătoșim economia şi societatea, prin controlul inflației şi printr-o balanță corectă între drepturile şi datoriile mișcării sindicale.
Să facem din nou ca munca să fie rentabilă, succesul sa fie răsplătit, iar noi joburi reale să fie create într-o economie în creștere.
Să întărim Parlamentul si puterea legii.
Să sprijinim viața de familie, ajutând oamenii să devină proprietari, crescând standardul educației copiilor, şi concentrând ajutorul social doar spre sprijinirea efectiva a bătrânilor, bolnavilor şi celor care au cu adevărat nevoie.
Să întărim apărarea ţării şi să colaboram cu aliații in apărarea intereselor noastre intr-o lume tot mai amenințătoare.



Să refacem echilibrul

Banii şi un echilibru corect între drepturile şi obligațiile sindicatelor, între patronate şi comunitatea în care lucrează sunt esențiale pentru o revenire economică.

Controlul inflației

Ca să controlăm inflația, este esențială disciplina monetară, cu obiective declarate public pentru rata de creștere a masei monetare. In același timp, o reducere graduală a împrumuturilor Guvernului este de asemenea vitală.

Mai multă valoare pentru bani

Orice guvern viitor care își dorește cu adevărat să reducă inflația şi taxarea, va trebui să facă economii substanțiale.

Reforma sindicatelor

Libertatea sindicală poate înflori doar într-o societate liberă. O mișcare sindicală puternică şi responsabilă poate juca un rol important în revenirea noastră economică.

O participare mai largă

Prea des sindicatele sunt dominate de o mână de extremiști care nu reflectă vederile de bun simţ ale majorității membrilor de sindicat.

Prea multe greve

Mai multe schimbări sunt necesare ca să încurajăm oamenii să se comporte responsabil şi să respecte înțelegerile făcute la muncă.

Dacă legea poate fi folosita să dea privilegii, trebuie folosită şi să stabilească obligații. Nu putem să permitem o repetare a comportamentului pe care l-am văzut cu toții in faţa fabricilor şi spitalelor iarna trecută.

Reducerea impozitelor

Vom reduce impozitele, la toate nivelurile, ca să răsplătim munca, responsabilitatea şi succesul; să scăpăm din capcana sărăciei; să încurajam economisirea si proprietatea; să simplificam taxele – ca TVA; şi să reducem birocrația.

Trebuie sa fie mai rentabil pentru oameni să muncească, decât să stea.

Industria, comerțul si locurile de muncă

Taxele scăzute şi economisirea vor încuraja creșterea economică. Dar numai ele nu vor fi de ajuns. Profitul este baza unei economii libere.

Ne-am chinuit prea mult sa păstrăm joburile deja existente. Trebuie să ne concentrăm pe crearea de condiții pentru apariția de joburi noi, mai moderne, mai sigure, mai bine plătite. Asta este cea mai bună cale de a-i ajuta pe șomeri şi pe cei amenințați sa-si piardă slujbele în viitor.

Nici strategiile guvernului, nici subvențiile nu pot produce revenire economică. Dacă este în interes național să ajutăm o firmă în dificultate, acest ajutor trebuie să fie temporar şi din ce în ce mai mic. Sperăm cu toții ca acele companii care sunt acum ajutate de către contribuabili, vor fi capabile curând sa reușească singure; dar succesul sau eșecul stă în mâinile lor.

Întreprinderile mici

Crearea de noi joburi depinde în mare măsură de succesul întreprinderilor mici. Reducerea taxării, simplificarea TVA sunt cheia viitorului lor. Vom reduce numărul formularelor oficiale şi le vom simplifica.

Să dăm sens securității sociale

Sistemul nostru de securitate socială este acum așa de complicat, că nici unii specialiști ai Ministerului nu îl înțeleg. Taxarea începe la un nivel atât de scăzut, că mulți oameni sunt taxați ca să plătească pentru propriile lor ajutoare sociale. Prea adesea oamenii câștigă mai puțin sau la fel, dacă muncesc, ca şi dacă stau pe ajutor social.

Să refacem dorința de a munci înseamnă, în primul rând, să reducem taxele.

Un nou început

Nu facem promisiuni strălucitoare. Dezamăgirea repetată a așteptărilor tot mai mari a dus la o profundă neîncredere în promisiunile politicienilor. Multe lucruri vor trebui pur şi simplu să aștepte până când economia își va reveni şi vom crea din nou bogăția de care depind atât de multe altele.

Anii minciunilor şi falsului optimism s-au terminat. E timpul pentru un nou început.

Notă finală

Acestea sunt fragmente din Manifestul pe care Margaret Thatcher l-a lansat către poporul britanic in 1979, înainte să devină Prim Ministru pentru 11 ani.

M-am gândit să-l traduc pentru că România este acum intr-o situație mult mai grea decât era atunci Marea Britanie. Şi nu dezastrul economic este cel mai înspăimântător. Ci faptul că nu există nici un partid politic care să lupte onest împotriva puterii Statului, pentru libertatea şi inițiativa individuală. Toate partidele românești au fost la putere, s-au lăsat corupte de ea, au întărit controlul Statului asupra noastră şi au folosit Statul pentru îmbogățirea personală.

Așa că salvarea noastră este în afara acestui Parlament, în afara clasei politice, printre cetățeni. Sau nu mai e deloc.

http://standard.money.ro/macro/manifest-britanic-pentru-dezastrul-romaniei-7633.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu